• Angol kiejtést fejlesztő leckék ingyenes programmal

    http://www.angolrahangolo.byethost12.com/oktatocsomag.html
  • Blog Stats

    • 27,863 hits
  • Advertisements

Az angol mondatok ritmusa

Ahogy láttuk már, az angol mondatok kiejtésénél fontos, hogy a megfelelő szót, illetve a megfelelő szó megfelelő szótagját hangsúlyozzuk, mert ha nem ezt tesszük, akkor az angol anyanyelvű hallgató nem fogja érteni, vagy csak nehezen érti meg, amit mondunk. (A hangsúlyos szavak a fő tartalmat hordozó szavak: főnév, melléknév, ige, határozószó és névmás.)

Vannak nyelvek, amelyekben a mondatok ritmusát az adja, hogy az egyes szótagokat mind azonos idő alatt ejtik ki, vagyis minden szótag kiejtésére ugyanannyi idő jut. És vannak nyelvek amelyekben a mondatok ritmusát az adja, hogy a hangsúlyos szótagok egyenlő időnként következnek egymás után.

Az angol nyelv ehhez amásodik típushoz tartozik. Ez azt jelenti, hogy ahhoz, hogy az egymást követő hangsúlyos szótagok között eltelt idő változatlan maradjon a közöttük levő hangúlytalan szótagok összetömörülnek ha szükséges. Illetve, ha nincsen hangsúlytalan szótag két egymás követő hangsúlyos szótag között, akkor az előbb következőt meghosszabítva ejtjük, hogy kitöltse a rendelkezése álló időt. Így a beszélő egy mondat kiejtése során tartani tudja a ritmust. Tehát az angol nyelvben egy mondat kimondásának idő szükségletét nem a mondatban szereplő szótagok száma, hanem a mondatban szereplő hangsúlyos szótagok száma határozza meg.

Lássunk néhány példát!

A következő mondatok kimondásakor, ha egyenletes ritmust ütünk, akkor a mondatokat a bennük levő handsúlyos szótagok számával egyenlő leütés alatt mondhatjuk ki helyesen.

She bought the book. (2 hangsúlyos szótag, 2 leütés)

She bought the book for his birthday.(3 hangsúlyos szótag, 3 leütés)

She bought the book for his birthday today. (4 hangsúlyos szótag, 4 leütés)

Próbáljuk ki! Másoljuk a mondatokat az itt található szövegdobozba egyenként. Hallgassuk meg őket és üssük hozzájuk a tempót. Majd hallgassuk és ismételjük a mondatokat. (A bemásolás után a “SPEAK” gomra kattintással hallgathatjuk meg a bemásolt mondatot.)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: