• Angol kiejtést fejlesztő leckék ingyenes programmal

    http://www.angolrahangolo.byethost12.com/oktatocsomag.html
  • Blog Stats

    • 27,863 hits
  • Advertisements

Angol kiejtés: a hanglejtés 1

Az angol kiejtésben a hanglejtés ugyanúgy szerepet játszik, mint a magyarban. Ahogyan nem mindegy, hogy a szavakban melyik szótagot hangsúlyozzuk (mert a rossz hangsúlyokkal az értelmezést gátoljuk), úgy nem mindegy az sem, hogy egy mondatban melyik szavakat hangsúlyozzuk.

Minden mondtban vannak főbb, a mondat jelentését meghatározó szavak. A hallgató számára fontos, hogy ezeket a szavakat pontosan hallja, mert ezek segítik neki megérteni a mondatot, ha a mondat többi része nem hallható megfelelően. Ebből következik, hogy egy mondatban ezeket  a főbb szavakat kell hangsúlyozni. Az egyes mondatokban előfordulhat 3, 4, 5 vagy több ilyen hangsúlyozott szó is, de nem kapnak mind teljesen egyforma hangsúlyt. A hangsúlyozott szavak között mindíg van egy, amelyik nagyobb hangsúlyt kap a többinél. Ezt a legfontosabb szót nevezik információs fókusznak is. Az angolok a kötött szórend miatt hangmagasság változtatását, illetve a hanglejtést (, ami lehet emelkedő vagy ereszkedő) használják arra, hogy a hallgató figyelmét erre a szóra irányítsák.

Az információs fókusznál (, ami a mondat legfontosabb szava), vagy ennek a szónak a hangsúlyos szótagánál, a hanlejtés emelkedik, majd utána ereszkedik. A rövid mondatokban általában egy ilyen kitüntetett szó fordul elő. Ez a kiemelten hangsúlyos szó rendszerint a mondat végén van, vagy a mondat végéhez közel helyezkedik el (,de nem mindíg).

A következő oldal közepén található néhány mondat, ahol a megfelelő hangsúlyozást megfigyelhetjük, gyakorolhatjuk. A jelentést hordozó főbb szavak a vastagon szedettek,

az információs fókusz felett pedig egy vonalat is láthaunk. Lehet hallgatni és imételni a mondatokat. Csak rajta!

KLIKK IDE

Ha nem sikerül egy mondatot értelmezni csak írj egy kommnetet, szívesen segítek.

Advertisements

One Response

  1. Nagyon tetszik az anyag, amit közzétett. Évek óta foglalkozom azzal a gondolattal, hogy jó lenne az angol kiejtést jobban elsajátítani. Sajnos, amiatt, hogy vak ember vagyok, ez egy kicsit nehezebb. Ön tudna abban segíteni, hogy a helyzetemben milyen módszerrel tudnám elsajátítani a jó kiejtést?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: