• Angol kiejtést fejlesztő leckék ingyenes programmal

    http://www.angolrahangolo.byethost12.com/oktatocsomag.html
  • Blog Stats

    • 27,793 hits
  • Advertisements

A hangsúly a szavakban

A megfelelő angol kiejtéshez nem elegendő csak a hangokat tanulmányozni. A kiejtés következő eleme, amiről szeretnék néhány gondolatot írni, a hangsúly.

A magyarban nagyon könnyű dolgunk van, mert mindíg a szavak első szótagja hangsúlyos. Az angolban ez nem így van. Illetve vannak szavak, amelyeknek az első szótagja hangsúlyos, de nagyon soknak nem. Ezért, nekünk magyar nyelvtanulóknak, fontos, hogy felismerjük ezt és megfelelően képezni is tudjuk.

Például a “photograph” szóban az első szótag hangsúlyos, a “photographer” szóban a második és a “photographic” szóban pedig a harmadik szótag. Ezt egy online hangos szótárral könnyen lehet ellenőrizni.

Ha azt akarjuk, hogy értsenek bennünket jól kell hangsúlyoznunk a szavakat. Valójában a jelentés megértése szempontjából a megfelelően ejtett hangsúlyoknak nagyobb jelentősége van, mint a hangoknak. Tehát ha néhány hangot nem is ejtünk tisztán, de megfelelően hangsúlyozzuk a szavakat akkor nagyobb valószínűséggel értik meg amit mondunk, mintha csak a hangok lennének helyesek és a hangsúlyt rontanánk el.

Ebből az következik, hogy a szavakat a negfelelően hangsúlyozva kell megtanulnunk. Ehhez a legjobb egy hangos szótár (az interneten is találhatunk jópárat), mert ha ezzel tanulunk akkor nincs más dolgunk mint ismételni, amit hallunk. Ha a szótárnak csak az írott változatát használjuk, akkor ki kell silabizálnunk a fonetikai átírásból a hangokat és oda kell figyelnünk a hangsúly helyére is. A fonetikai átírásnál a hangsúlyt egy ‘ jellel jelölik. Ez a jel (az aposztróf) után következő szótag a hangsúlyos a szóban.

Tehát figyeljünk a hangsúlyra a szavakban és ha lehet használjunk hangos szótárt!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: