• Angol kiejtést fejlesztő leckék ingyenes programmal

    http://www.angolrahangolo.byethost12.com/oktatocsomag.html
  • Blog Stats

    • 27,793 hits
  • Advertisements

Nem éleg ha jónak érzem

Nyelvtanulókkal megesik, hogy angol órán megpróbálnak egy kifejezést a tőlük telhető legjobb módon utánozni a hallott minta alapján és úgy érzik hogy egész jól sikerült. Mégis a külső szemlélőnek feltűnik, hogy a hangsúly nem volt jó helyen vagy valamelyik hang nem volt a megfelelő.

Furcsa, de így van. A saját hibáinkat nehezebben vesszük észre (ha egyáltalán észre vesszük), másokét könnyebben. Ezért fontos, hogy az angol kiejtésünket a tanulás során korrigálják. Igazából minden mentanulandó hangnál, szónál, kifejezésnél fontos lenne, hogy visszajelzést kapjunk. Ehhez persze a legjobb egy anyanyelvű tanár rendszeres segítsége, de azt hiszem kevesen vannak, akik ilyennel rendelkeznek.

Egy másik rendkívül hatékony módszer a kiejtésünk ellenőrzéséhez, ha pl. számítógépen hallgatunk egy szót és utána mikrofon segítségével rögzítjük a hangunkat. Ezt követően már külső szemlélőként tudjuk összehasonlítani sajátot és az eredeti angolt. Ha halljuk, hogy hol a hiba korrigálhatunk, majd újra rögzíthetjük és ellenőrizhetjük a kiejtésünket, és így tovább …, és így tovább…, amíg elfogadható eredményt nem érünk el. Ilyen módon nagyon jól meg tudjuk közelíteni az anyanyelvű angolok kiejtéstét.

Tehát minnél gyakrabban rögzítsük a hangunkat és hasonlítsuk össze az eredetivel!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: