• Angol kiejtést fejlesztő leckék ingyenes programmal

    http://www.angolrahangolo.byethost12.com/oktatocsomag.html
  • Blog Stats

    • 27,793 hits
  • Advertisements

Gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás

De mielőtt a használható anyagokról szó lenne nézzünk még néhány elvet, ami nélkül bármiféle segédanyag csak híú ábránd marad, egykori fellángolás porosodó maradványa. Megfelelő módszerek nélkül a kiejtés fejlesztés is könnyen kudarcba fulladhat.

Ismerek olyan nyelvtanuklót, aki hallás után és olvasva is nagyon jól megérti az angolt, de a kiejtése messze elmarad a kívánatostól. Ez annak a következménye, hogy nagyon helyesen sokat hallgatott és olvasott angol szövegeket (Nem feltétlenül kell itt tankönyvre gondolni. Sőt! Film, újságcikk, … ami csak érdekel valakit.) viszont nem fejlesztette a kiejtését. Ahhoz, hogy jól beszéljünk angolul nagyon fontos sokat hallgatni angol szövegeket, de nem elég. Ami szükséges még, az a kiejtés próbálgatása és gyakorlása.

Rendszeresen dolgznunk kell azért, hogy az anyanyelvűekhez hasonló legyen a kiejtésünk. Magától nem fog kialakulni. Nem elég néhányszor kiejteni egy adott kifejezést, szót, hangot. (Egy átlagos nyelvórán maximum erre van idő.) Aki próbálta már biztosan ismeri a tapasztalatot, hogy néhány ismétlés után a szavakat minden nehézség nélkül elfelejtjük. Kutatók azt mondják, hogy 20-szor, vagy akár 50-szer is szükséges elismételni egy kifejezést ahhoz hogy biztosan és megfelelően tudjuk aztán kiejteni.

És ami még fontos: Egy kifejezésnek az 50-szeri ismétlését nem jó megtenni egy délután 10 percben. Sokkal hatékonyabb a dolog, ha 10 napon keresztül naponta meghallgatjuk néhányszor és pl. 5-ször elismételjük a kifejezést.

Tehát gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás …

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: